fbpx

Terugblik 2019: Meer van mezelf geworden en minder van de ander

Terugblik 2019: Meer van mezelf geworden en minder van de ander

Maike van Meulen - 26/12/2019 - Creëer jouw succes

 

 

Wat heb ik geleerd in het afgelopen jaar? Ik vertel altijd over mijn gedachtegoed ‘de Creatieve Veranderaar. Dat ben jij!’ Dat je de beweging creëert die leidt tot jouw gewenste verandering. Daarom deel ik vanaf heden ook meer hoe ik zelf bepaalde bewegingen creëer die leidt tot mijn gewenste verandering. Zoals in het afgelopen jaar in mijn mindset. Het is een jaar van transformatie geweest waarin ik, in het goede zin des woords, meer van mezelf ben geworden en minder van de ander. In dit artikel vind je de uitwerking van de 8 facetten die hieraan hebben bijgedragen. Wellicht dat het je inspireert of dat je je in bepaalde facetten herkent:

 

 

1.      Bewustwording van mijn systeem van herkomst

We maken altijd onderdeel uit van een systeem. En dat systeem beïnvloedt ons denken en doen. Zoals in organisaties en in ons familie systeem. Het kan in dergelijke omgevingen ontstaan dat je meer van de ander kunt worden en minder van jezelf. Zo was ik bijvoorbeeld erg goed in mij aanpassen aan anderen of om mij in hoge mate verantwoordelijk te voelen voor de ander. Dit gedrag vindt plaats op veelal onbewust niveau. Het is ons slimme onbewuste die slimmer is dan ons huidige bewustzijn in dat moment. Werkt de strategie echter niet meer omdat je bijvoorbeeld soms over je eigen grenzen of waarden gaat, dan is er werk aan de winkel. Maar waar moet je dan beginnen om dit aan te pakken?

 

 

”Voortdurend bewust blijven van ons gedrag is nodig om door te kunnen blijven groeien”.

 

 

2.      Willen en durven kijken in mezelf; wat heb ik nodig?

Ik wilde mij bewust worden van bepaald gedrag om verder door te kunnen groeien naar het volgende level. De vraag die ik mijzelf nu altijd stel; wat is nu mijn situatie? En wie of wat heb ik nodig om gezamenlijk die volgende bergtop te kunnen bereiken? Hierbij is mijn mindset nummer 1. Sparren met anderen hierover was hierbij zo ontzettend waardevol!

 

 

”Om hulp vragen voorkomt stilstand”.

 

 

3.      Om hulp vragen bij de ander

We hebben als mens een massale overschatting of onderschatting van ons zelf. Dat zie je bijvoorbeeld als we reflecteren op gebeurtenissen; heel belangrijk is het om te reflecteren, maar als je je bevindingen niet bespreekt met je buurman of het ook klopt wat je intern voelt, ziet of hoort; wat is dan je reflectie waard vanuit je eigen werkelijkheid? Is dat dan de absolute waarheid? Ik heb dan ook bewust om hulp gevraagd aan mensen om mij heen om te reflecteren op mijn business. Een nieuwe vaardigheid die ik mijzelf moest aanleren waar ik ben opgegroeid met ‘eigen broek ophouden’. Niks verkeerds mee, maar alles met mate zou ik zeggen. Het is essentieel om te blijven sparren met mensen als je het zelf even niet weet of wilt klankborden. Om de blinde vlek zien te voorkomen in je business of in je manier van performen.

 

 

”Praat met mensen die staan waar jij wilt zijn”.

 

 

4.      Van bevestigende ja-knikkers naar nieuwe blikken

Praat met mensen die al staan waar jij wilt zijn. Mensen zoeken immers vaak hun eigen bloedgroep op. Kijk maar in de eigen praktijk; als je koffie drinkt met een clubje like minded geweldige coaches, trainers of consultants, dan wordt er naar elkaar bevestigd dat het wel leuk of niet leuk is, of goed, gezellig, knap, gaaf of irritant fantastisch. Dat kan een leuke dopamine shot zijn van tijdelijke aard, maar daar heb je weinig aan om door te kunnen groeien als dat je ambitie is zoals in mijn geval. Het gaat hierbij niet om een enkele keer dat je dit doet, maar om welke gewoontes erin zijn gesleten. Externe bevestiging kan lekker werken en gezellig zijn, maar hier komt de vraag; wat maakt dat je dit doet? Wat wil je bereiken en wat heb je daarvoor benodigd?

 

 

”Consistent blijven in je dagelijkse oncomfortabele acties wordt leuker en leuker. Misschien word je er zelfs goed in!”

 

 

5.      Er is iets dat groter en belangrijker is dan ik zelf of een andermans mening

Bij nieuwe activiteiten kan ik last van angst hebben. Het graag goed ‘voor anderen’ willen doen. Lat hoog willen leggen. Maar voorbij die angst ontstaat al snel moed en voorbij moed ontstaat zelfvertrouwen merk ik. Wat nog belangrijker is, is de missie die ik heb. Ik heb een missie te vervullen die voorbij mijzelf gaat. Daardoor ben ik nu meer comfortabel met mijzelf met de kleur die ik laat zien. En spannende dingen horen daarbij! Ik houd continu mijn doelen voor ogen die bijdragen aan mijn missie om zoveel mogelijk mensen voorwaarts te kunnen bewegen in hun werk en leven. Dat is wat telt. Focus!

 

 

”Meer zichtbaar willen worden betekent zelf zichtbaarheid creëren.”

 

 

6.      Door te laten zien wat in mij leeft leer je me beter kennen

Meer van mezelf worden en minder van de ander betekent voor mij ook om van onzichtbaar zijn, mij veilig inhouden en aanpassen aan iedere omgeving (mijn gedrag als jong meisje), te ontwikkelen naar zichtbaar er mogen zijn en die veiligheid in mezelf te vinden tijdens het uiten van mijn eigen zijn. Zoals in dit artikel. En dat gaat mij steeds beter af. Misschien lees je dit en kende je mij nog niet en nu wel. Hoe mooi dat je je misschien in bepaalde punten herkent of zelfs inspiratie eruit haalt om zelf tot een bepaalde actie over te gaan!

 

 

”Een rotsvast geloof is cruciaal in alles wat je doet.”

 

 

7.      Geloof in je eigen concepten

Dat rotsvaste geloof in hetgeen wat ik doe is cruciaal. Het is letterlijk het eigen geloof waaraan ik mij vasthoud waarvoor ik sta. Zelf ben ik niet gelovig, maar mijn eigen geloof geeft een rotsvast vertrouwen. Vanuit mijn normen, waarden, visie, missie, doelen, samen met de mensen om mij heen. En wat altijd al in mij zat; als ik iets wil, dan gaat het gebeuren. Linksom of rechtsom. Noem het een bepaalde vuur, passie of stralende ogen die ik heb. Maar dit is niet genoeg. Vanaf mijn tienerjaren schreef ik mijn visie en gedachtegangen al op papier. Er daadwerkelijk iets mee doen vroeg voor mij persoonlijke groei, zelfvertrouwen, lef en moed.

 

 

”Het is een spel in jezelf en een spel met anderen om voorwaarts te kunnen creëren.”

 

 

8.      Twist your game!

Door te weten hoe het spel gespeeld moet worden kun je deze naar je hand zetten en omzetten in executiekracht. Dit lukt niet in je eentje. Dat is vrijwel onmogelijk. Een gedeelte wel. Maar om verder te groeien als mens vraagt het kwetsbaarheid van het delen van jezelf met de ander. Vanuit simpelweg jezelf zijn. En het gekke is; hoe meer ik mezelf meebreng, hoe leuker het wordt, met nog meer verbinding met mensen, met prachtige opdrachten, met opvallen in de media door mijn persoonlijke verhaal. Alles stroomt beter. Niks softs aan, maar de realiteit.

 

 

”De Creatieve Veranderaar. Dat ben jij.”

Een intens prachtig jaar was 2019 waar ik ontzettend mooi op kan terugkijken. Met chaos, liefde en prachtige ontmoetingen, maar ook vanuit lol hebben in alles wat ik wilde ontdekken en heb gedaan. Nederland, hier kom ik aan. Klaar voor 2020. En ook voor jou wens ik al het moois toe in dit nieuwe jaar!

 

 

Tip om te beluisteren: ‘Hunting on Project Stories’ Podcastshow waarin ik bekend en minder bekend Nederland interview. Hoe zetten zij het succes naar hun hand? Hoe creëren zij de beweging die leidt tot hun gewenste verandering? Te beluisteren via Spotify, Itunes, SoundCloud. Al meer dan 15.000 keer beluisterd!

Tip om te bekijken: Wekelijkse korte video’s op mijn YouTube Kanaal waarin ik mijn kennis en inzichten deel om de beweging te creëren die leidt tot jouw gewenste verandering. Ik combineer dit vanuit de wetenschap, mijn eigen praktijk en vanuit de gehouden interviews met mensen.

Heeft dit artikel je geïnspireerd? Laat het vooral weten, leuk, en graag tot een volgend artikel. Voor jou!

 

Maike van Meulen is Creatieve Veranderaar, ondernemer, sociaal organisatorische bedrijfskundige en 16 jaar 0rganisatie, project en veranderspecialist. Ook is zij o.a. NLP Master en Systemisch werk coach gecertificeerd en noemt zich een blijvende leerling van het leven. Zij bundelt haar kennis en persoonlijke levensverhaal in haar missie om inmiddels meer dan 15.000 mensen voorwaarts te begeleiden in werk en leven voor het behalen van jouw doel. Maike kun je boeken als veelgevraagde spreker of trainer.

Twist your game. De Creatieve Veranderaar. Dat ben jij!

 

 

 

Laat een bericht achter
Stel je vraag, neem contact op!

Maike van Meulen, AYA Health

KvK 64977137
0416-202891

 

Schrijf je in voor nieuws, events en meer!

Duizenden mensen zijn je voorgegaan. Abonneer je op jouw toekomst! Meld je aan voor enthousiaste en hoogwaardige updates, praktische oefeningen en inzichten.

Vormgeving & Techniek: JRS-Designers