fbpx

Wat is narcisme?

Maike van Meulen - 14/06/2021 - Artikelen / Nieuws

 

 

In dit artikel neem ik je mee over wat narcisme is en hoe je het narcisme patroon kunt herkennen in je leven. Veel mensen ervaren dit in de praktijk, zonder het te weten. Hierdoor kun je jezelf niet beschermen, met alle gevolgen van dien. Waar in dit artikel ‘hij’ staat geschreven kan ook ‘zij’ of ‘die’ gelezen worden. 


Wat is narcisme precies? 

Narcisme is een gedragsvorm waarbij iemand zichzelf erg belangrijk vindt. Iemand is bijvoorbeeld obsessief met zijn uiterlijk en eigen persoonlijkheid bezig. Vertoont egoïstisch gedrag, is dominant en heeft weinig empathie voor anderen. Zo’n iemand noemt men een narcist. Dit wil ik onder de aandacht brengen omdat ik veel mensen in mijn praktijk krijg als slachtoffer van een narcist of meerdere narcisten in hun leven. Als ervaringsdeskundige en vanuit mijn expertise ben ik enorm dankbaar dat ik hier een steentje in kan bijdragen. Door deze patronen te gaan herkennen en erkennen naar jezelf toe kun je in kleine stapjes andere keuzes gaan maken die jou dienen en voeden. Want dat deze ervaring schade bij je achterlaat is een feit. Het is een wond waarvan je niet snapt dat het gebeurt en plaatsvindt, ook al ben je nog zo intelligent. Het is de langzame toxic energie die je leegzuigt als je in het web van de narcist verkeert.

 

Als narcisme onderdeel is van jouw leven, dan ligt je eigen essentie in de kelder te wachten, totdat we naar boven willen klimmen en voor ons zelf willen gaan staan.

 

Hoe herken je narcisme?

Veel narcisten worden niet gediagnosticeerd omdat zij je aan zullen kijken met; ben je helemaal gek geworden! Jíj moet maar eens met een psycholoog praten. Als je dit narcistische patroon herkent, lees je dan zoveel mogelijk in. Volg hierbij je gevoel. Hoe langer je in deze omgeving verkeert, hoe meer beschadigend dit is voor jouw ziel. Zoek alle literatuur en video’s erover op die je kunt vinden. In stapjes ga je begrijpen waarom je hersenen dit zo moeilijk vinden om deze situatie aan te nemen. Dat is oke en hoort bij het proces. Je bent hierin niet alleen. Als je er direct mee van doen hebt door een familielid, partner of leidinggevende, dan zul je de volgende gedragselementen, willekeurig in volgorde, herkennen. Dit zijn er een aantal:


Aantrekken
Vaak zijn narcisten uitermate charmant, verzorgd. Het trekt je aan, je wilt bij hen zijn. Totdat je het patroon herkent van narcisten in het algemeen. Het is hetzelfde dat een boswachter een dierspoor in het bos herkent zonder dat hij het dier heeft gezien. Zo geldt dit ook voor narcistische gedragspatronen.


Uitsluiten
Vaak als je de narcist even links laat liggen voor je eigen gezonde zuurstof, dan komen ze bij je voeding halen voor eigen gebruik. Daarna zijn ze weer weg of druk met zichzelf. Het ene moment voel je je geliefd, gezien of gehoord, het andere moment doe je er niet meer toe en wordt je uitgesloten of tegen andere mensen opgezet en uitgespeeld.


Vernederen

Omdat het empathisch vermogen niet werkt in de hersenen van de narcist, kunnen zij je vernederen zonder het zelf door te hebben, of wel om je te laten boeten. Als je het bespreekbaar maakt wordt er gezegd; wie ik? Hou eens op zeg. Ga geen verhaaltjes verzinnen, stel je niet aan!


Onderdrukken

Ook al ben je nog zo fantastisch bezig en behaal jij je mijlpalen; kritiek is altijd te vinden voor de narcist. Je kunt horen; leuk dat je dit hebt bereikt, maar dat komt natuurlijk door andere mensen om jou heen. Of; wie had dit ooit gedacht zoals ik je jaren geleden kende. Of; leuk dat je dit doet, maar zorg ervoor dat je niet over lijken gaat. Of; mooie sjaal heb je om; die staat mij veel beter, etc.


Jaloezie

Er is nauwelijks interesse voor jou en je mijlpalen. Als jij dingen voor elkaar krijgt die de narcist niet voor elkaar krijgt, dan worden zij stikjaloers. Dit terwijl je gewoon jezelf meeneemt met je natuurlijke vaardigheden en dergelijke. Het kan hier gaan om een boek schrijven, een diploma behalen, kiezen om te gaan voor je dromen, etc. Ook vindt jaloezie plaats als een ander meer aandacht krijgt dan de narcist zelf.


Verbaal geweld & dreigementen

Vaak gaan slachtoffers het bagatelliseren als verbaal geweld wordt gebruikt met gedachten als; het zal ook wel aan mij hebben gelegen. Misschien had ik even een mindere dag of heb ik het verkeerd verstaan. Misschien ben ik ook niet leuk. Ik ga het verdere conflict maar uit de weg. Wat ook kan gebeuren is dat je compleet uit je slof schiet en boosheid, kwaadheid laat zien door de onrechtvaardigheid die je wordt aangedaan. Je bent dan ‘de Sjaak’. Je laat precies zien waar de narcist op hoopte en heeft je in de greep om je te breken en gif toe te dienen. Jij stuk secreet, brutaal mens, wacht maar…


Woede

Uit het niks kan het omslaan naar complete hysterie en woede. Je wordt er bang van of voelt dat het buitensporig is. Soms zie je misschien dat psychisch hier iets niet normaals ontstaat. Het kan moeilijk om aan te nemen zijn. Je gaat in verzet of wordt passief in je zijn. Laat je het maar gebeuren of durf je je grens aan te geven? Wat moet of kan je grens hierin zijn? Zolang je meeveert kan de narcist blijven wie hij is. Als je er tegenin gaat wordt je op een manier afgeslacht of psychisch uitgespeeld met jezelf of met anderen.


Negeren & verwaarlozen

Als je bijvoorbeeld huilt dan komt dat niet aan bij de narcist. Tenzij de narcist de emotie kan gebruiken om weer een ‘veilige’ relatie met je op te bouwen. Je kunt dan weer gunstig in het web van de narcist gaan plakken. Welkom terug! Deze schijnvorm van aandacht is slechts van korte duur. Alles zal zich weer herhalen met dezelfde patronen.


Onbetrouwbaar & onvoorspelbaar zijn

Vreemdgaan om het eigen zelfbeeld op te krikken of beloftes niet nakomen door ziek, zwak, misselijk zijn. Het kan allemaal. Je kunt niet bouwen op de narcist. Wantrouwend word je ervan. Nieuwe mensen kun je minder makkelijk toelaten en vertrouwen. Je voelt je onveilig.


Ideale mensen voor de narcist

Iemand die vatbaar is voor de grillen van de narcist en deze patronen niet doorziet van de narcist, wordt vertroeteld en krijgt aandacht. Zo lang dit werkt. De narcist kan zo voeding uit jou halen. Het is de eigen tank bijvullen om weer door te kunnen. Vaak zijn het hoog sensitieve mensen die nog niet goed zichzelf kennen, onzeker zijn, waardoor over de grenzen van de persoon kan worden gelopen, zonder het zelf door te hebben.


Waarheden verdraaien

De narcist kan met grote ogen naar je kijken met; Nououou….hoe DURF je dit over mij te verzinnen? Spoor jij wel? Er kan iets gebeurd zijn in je eentje met de narcist. De narcist daagt je uit, vertelt je iets. Vervolgens word je bijvoorbeeld boos omdat je je grens aangeeft in het bijzijn van andere mensen. Jouw woede wordt vervolgens tegen je gebruikt. Het ligt aan jou. Dit gebeurd immers aan de kersttafel en dat is ‘not done’. Jij krijgt de schuld en moet boeten.


Verslavingsgevoelig
Vaak laten narcisten superioriteit zien, maar ook drama en emotionele disbalans. Hoge pieken en lage dalen met verslavingsgevoeligheid om te gaan vluchten in drank, drugs, eetproblematiek, sex, etc.


Wie ben ik?
De gevolgen zijn zeer ernstig en traumatisch als je jarenlang dag in en dag uit met narcisme te maken hebt. Je bent zelf op een gegeven moment verdwenen. Wie ben ik? Wat is mijn identiteit? Wat is voor mij belangrijk? Wat doet er voor mij toe? Welke omgeving is voor mij belangrijk waarin ik mij veilig voel? Wat is er in vredesnaam met mij gebeurd? Alsof je wakker wordt uit een slechte film.


Samenleven met de narcist

Toch zijn er ook mensen die de rest van hun leven met een narcist samenleven of samenwerken vanuit acceptatie dat het zo is. Men beweegt zich dan ondersteunend als een planeet om de centrale zon (de narcist) heen. Het is de enige manier om de relatie in stand te houden. Beide gaan hierdoor na verloop van tijd wel narcistische trekken vertonen door de focus en aandacht op de narcist. Er is hierdoor nauwelijks aandacht voor de behoeftes van naasten of hun kinderen.


Emotioneel onvolwassen
De narcist is emotioneel onvolwassen en de kans is groot dat de narcist dit over heeft genomen van een vader of moeder, soms tot generaties terug, waarin liefde en aandacht werd gemist. Hoe dan ook; het is zaak dat je voor jezelf leert zorgen en je leven vormgeeft los van de narcist. Leer jezelf herontdekken zodat je je ook kunt afschermen wat jou niet dient of afbreekt als mens.


Hoe verder?

Het kan een lange, maar wel mogelijke (!) weg zijn om uit de greep van de narcist te komen. Soms hebben klanten van mij al een mooi nieuw bestaan opgebouwd met veel positiviteit, en toch dat dit verleden nog aan hun trekt. Het kan je dan nog naar beneden halen en soms je een beetje kapot hebben gemaakt. Die wond die er zit daar kunnen we niet aan voorbij. Je ziel kan nog niet naar buiten schijnen zoals deze bedoeld is. Zoals jij bedoeld bent in dit leven. Om je leven in vrijheid te kunnen leven, in plaats van overleven door pijn.

 

Over Drs. Maike van Meulen

Maike is Bereik je Doelen expert in leiderschap, veranderkunde en de weg naar succes door zelfcoaching en het zetten van heldere kaders voor een resultaat waar je blij van wordt. Op praktische, resultaatgerichte en inspirerende wijze zal geen dag meer hetzelfde zijn na een opleiding of sessie met Maike.

Kijk eens naar het boek ‘In 10 stappen van rotonde naar afslag. Vergroot je focus en succes’. Kijk ook eens in de Bereik je Doelen Shop voor inspiratie en ondersteuning op jouw pad of neem vrijblijvend contact op met Maike vanuit haar ervaringsdeskundige begeleiding over herstel van narcisme. Als je je herkent in dit verhaal, doe het vooral niet alleen met deze impact op jouw systeem of op die van jouw naasten. Voel je welkom en maak de weg vrij voor het bereiken van je doelen waar je blij van wordt!

 

Laat een bericht achterVincent Spruit

1 jaar geleden

Goed, dat je hier mee bezig bent. Ik heb 10 jaar lang direct gewerkt voor een narcist en ben uiteindelijk hierdoor in een burn out terecht gekomen. In mijn burn out realiseerde ik pas dat ik te maken had met een Narcist toen iemand mij wees op het boek “Voorbij het Narcisme”. De herkenning die ik terug las daar was bizar. Maar doordat ik het wist kon ik me wapenen en was ik minder gevoelig voor de aanvallen. Vanuit een diep dal ben ik weer opgeklommen en inmiddels ben ik 2 jaar verder en eindelijk de persoon die ik wil zijn. Ik ben nu gezonder dan ooit, mentaal en fysiek, heb een eigen bedrijf, een gelukkig relatie en heb mijn wereld verruimt. De laatste maanden heb ik tijdens de Covid periode in Colombia gewoond. Dit had ik mij 3 jaar geleden niet voor kunnen stellen. Succes met je doel en ik hoop dat je veel mensen kan helpen.


Stel je vraag, neem contact op!

Maike van Meulen, Creatie Academy B.V.
H.N. Freericksstraat 14
5165 ES Waspik NL
KvK 64977137
0416-202891

 

Schrijf je in voor jouw toekomst!

Duizenden mensen zijn je voorgegaan. Abonneer je op jouw toekomst! Meld je aan voor enthousiaste en hoogwaardige updates, praktische oefeningen en inzichten.

Vormgeving & Techniek: JRS-Designers